Rughernia of stenose

Rughernia en stenose zijn twee veelvoorkomende aandoeningen van de rug. Beide aandoeningen kunnen leiden tot pijn en beperkingen in het dagelijks leven. In dit artikel zullen we uitleggen wat rughernia en stenose zijn, welke klachten en symptomen ze veroorzaken en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is rughernia?

Een rughernia is een aandoening waarbij een tussenwervelschijf in de rug uitpuilt en op een zenuw drukt. Tussenwervelschijven zijn de schokdempers tussen de wervels in de rug. Ze bestaan uit een zachte kern en een harde buitenkant. Bij een rughernia scheurt de buitenkant van de tussenwervelschijf en komt de zachte kern naar buiten. Deze uitstulping kan op een zenuw drukken en pijn veroorzaken.

Rughernia’s komen het meest voor in de onderrug, maar kunnen ook voorkomen in de nek. De meeste rughernia’s ontstaan door slijtage van de tussenwervelschijven, maar ze kunnen ook ontstaan door een blessure of overbelasting.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt een rughernia?

De klachten en symptomen van een rughernia kunnen variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende klachten zijn:

– Pijn in de rug, bil en/of been
– Gevoelloosheid of tintelingen in het been
– Verminderde kracht in het been
– Moeite met lopen of staan
– Incontinentie (in zeldzame gevallen)

De pijn kan variëren van een lichte irritatie tot een scherpe, stekende pijn die het dagelijks leven ernstig beperkt. De pijn kan verergeren bij hoesten, niezen of persen.

Wat is stenose?

Stenose is een aandoening waarbij het wervelkanaal in de rug vernauwd is. Het wervelkanaal is de ruimte in de wervelkolom waar het ruggenmerg en de zenuwen doorheen lopen. Bij stenose is deze ruimte vernauwd, waardoor er druk ontstaat op het ruggenmerg en/of de zenuwen.

Stenose kan op verschillende plaatsen in de rug voorkomen, maar komt het meest voor in de onderrug. Stenose kan aangeboren zijn, maar ontstaat meestal door slijtage van de wervelkolom.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt stenose?

De klachten en symptomen van stenose kunnen variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende klachten zijn:

– Pijn in de rug, bil en/of been
– Gevoelloosheid of tintelingen in het been
– Verminderde kracht in het been
– Moeite met lopen of staan
– Incontinentie (in zeldzame gevallen)

De pijn kan variëren van een lichte irritatie tot een scherpe, stekende pijn die het dagelijks leven ernstig beperkt. De pijn kan verergeren bij hoesten, niezen of persen.

Behandeling van rughernia en stenose

De behandeling van rughernia en stenose hangt af van de ernst van de klachten en de oorzaak van de aandoening. In de meeste gevallen zal de behandeling bestaan uit een combinatie van rust, pijnmedicatie en fysiotherapie.

Als de klachten ernstig zijn en niet verbeteren met conservatieve behandeling, kan een operatie nodig zijn. Bij een operatie wordt de uitstulping van de tussenwervelschijf verwijderd of wordt het wervelkanaal verruimd.

Er zijn verschillende operatietechnieken mogelijk, zoals een microdiscectomie of een laminectomie. Bij een microdiscectomie wordt de uitstulping van de tussenwervelschijf verwijderd via een kleine incisie in de rug. Bij een laminectomie wordt een deel van de wervelboog verwijderd om het wervelkanaal te verruimen.

Conclusie

Rughernia en stenose zijn twee veelvoorkomende aandoeningen van de rug. Beide aandoeningen kunnen leiden tot pijn en beperkingen in het dagelijks leven. De klachten en symptomen van rughernia en stenose kunnen variëren van mild tot ernstig. De behandeling van rughernia en stenose hangt af van de ernst van de klachten en de oorzaak van de aandoening. In de meeste gevallen zal de behandeling bestaan uit een combinatie van rust, pijnmedicatie en fysiotherapie. Als de klachten ernstig zijn en niet verbeteren met conservatieve behandeling, kan een operatie nodig zijn. Het is belangrijk om bij klachten van de rug tijdig een arts te raadplegen om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling te starten.