Scheelzien: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Scheelzien, ook wel strabisme genoemd, is een aandoening waarbij de ogen niet op hetzelfde punt gericht zijn. Dit kan leiden tot dubbelzien, verminderd dieptezicht en vermoeidheid van de ogen. In dit artikel bespreken we wat scheelzien is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is scheelzien?

Scheelzien is een aandoening waarbij de ogen niet op hetzelfde punt gericht zijn. Dit kan komen doordat de oogspieren niet goed samenwerken, waardoor één oog naar binnen, buiten, boven of onder afwijkt. Het afwijkende oog wordt het schele oog genoemd, terwijl het andere oog het dominante oog is. Bij sommige mensen wisselt het schele oog af met het dominante oog, terwijl bij anderen het schele oog altijd hetzelfde blijft.

Scheelzien kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt het meest voor bij kinderen onder de 6 jaar. Bij deze groep is scheelzien vaak het gevolg van een afwijking in de ontwikkeling van de oogspieren. Bij volwassenen kan scheelzien ontstaan door een neurologische aandoening, zoals een beroerte of een hersentumor.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt scheelzien?

Scheelzien kan leiden tot verschillende klachten en symptomen, waaronder:

– Dubbelzien: doordat de ogen niet op hetzelfde punt gericht zijn, kan het beeld dat de hersenen ontvangen dubbel worden gezien.
– Verminderd dieptezicht: doordat de ogen niet goed samenwerken, kan het moeilijker zijn om diepte te zien.
– Vermoeidheid van de ogen: doordat de ogen harder moeten werken om het beeld te corrigeren, kunnen ze sneller vermoeid raken.
– Hoofdpijn: doordat de ogen harder moeten werken, kan dit leiden tot hoofdpijn.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor scheelzien, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

– Oogspieroefeningen: bij milde vormen van scheelzien kunnen oogspieroefeningen helpen om de oogspieren te versterken en beter samen te laten werken.
– Prismabrillen: bij sommige vormen van scheelzien kan een prismabril helpen om het beeld te corrigeren en dubbelzien te verminderen.
– Operatie: bij ernstige vormen van scheelzien kan een operatie nodig zijn om de oogspieren te corrigeren. Hierbij worden de oogspieren verplaatst of verlengd, zodat de ogen beter samenwerken.
– Botox-injecties: bij sommige vormen van scheelzien kan een botox-injectie helpen om de oogspieren te ontspannen en beter samen te laten werken.

Het is belangrijk om scheelzien tijdig te laten behandelen, omdat het anders kan leiden tot permanente visuele problemen. Bij kinderen kan onbehandeld scheelzien bijvoorbeeld leiden tot een lui oog, waarbij het oog niet goed ontwikkelt en het zicht blijvend verminderd kan zijn.

Conclusie

Scheelzien is een aandoening waarbij de ogen niet op hetzelfde punt gericht zijn. Dit kan leiden tot dubbelzien, verminderd dieptezicht en vermoeidheid van de ogen. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor scheelzien, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Het is belangrijk om scheelzien tijdig te laten behandelen, omdat het anders kan leiden tot permanente visuele problemen. Raadpleeg bij klachten altijd een oogarts.