Skiduim: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Skiduim is een aandoening die ontstaat wanneer de gewrichtsbanden van de duim beschadigd raken. Dit kan gebeuren door een val of een plotselinge beweging waarbij de duim naar buiten wordt geduwd. Skiduim wordt ook wel een gamekeeper’s thumb genoemd, omdat het vaak voorkomt bij skiërs die hun duim verdraaien tijdens een val.

Symptomen van skiduim

De symptomen van skiduim zijn onder andere pijn, zwelling en blauwe plekken aan de basis van de duim. Het kan ook moeilijk zijn om de duim te bewegen of om voorwerpen vast te pakken. In sommige gevallen kan er een knappend of krakend geluid te horen zijn wanneer de duim wordt bewogen.

Als de aandoening niet wordt behandeld, kan dit leiden tot chronische pijn en instabiliteit van het gewricht. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot artritis en andere complicaties.

Diagnose van skiduim

Om skiduim te diagnosticeren zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over de symptomen en de oorzaak van de blessure. Er kan ook een röntgenfoto of MRI-scan worden gemaakt om de ernst van de blessure te bepalen.

Behandeling van skiduim

De behandeling van skiduim hangt af van de ernst van de blessure. In sommige gevallen kan rust en het vermijden van activiteiten die de duim belasten voldoende zijn om de blessure te laten genezen. Dit kan worden aangevuld met ijs en pijnstillers om de pijn en zwelling te verminderen.

Als de blessure ernstiger is, kan een spalk of brace worden voorgeschreven om de duim te immobiliseren en te beschermen tijdens het genezingsproces. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de beschadigde gewrichtsbanden te herstellen.

Revalidatie na behandeling

Na de behandeling zal de patiënt een revalidatieprogramma moeten volgen om de kracht en mobiliteit van de duim te herstellen. Dit kan bestaan uit oefeningen om de spieren en gewrichten te versterken en te stretchen. Het is belangrijk om de instructies van de arts en fysiotherapeut op te volgen om het herstelproces te bevorderen en complicaties te voorkomen.

Preventie van skiduim

Skiduim kan worden voorkomen door het dragen van beschermende handschoenen tijdens activiteiten waarbij de duim kan worden belast, zoals skiën, snowboarden en andere sporten. Het is ook belangrijk om de juiste technieken te gebruiken bij het tillen en vastpakken van voorwerpen om overbelasting van de duim te voorkomen.

Conclusie

Skiduim is een veelvoorkomende blessure die kan leiden tot chronische pijn en instabiliteit van het gewricht als het niet wordt behandeld. Het is belangrijk om de symptomen van skiduim te herkennen en tijdig medische hulp te zoeken om verdere complicaties te voorkomen. Door het dragen van beschermende handschoenen en het vermijden van overbelasting van de duim kan skiduim worden voorkomen.