Slap armpje na de geboorte

Een slap armpje na de geboorte is een aandoening die voorkomt bij pasgeboren baby’s. Het wordt ook wel het Erbse parese genoemd en het is een aandoening die ontstaat als gevolg van een beschadiging aan de zenuwen die de arm en de hand van de baby aansturen. Dit kan gebeuren tijdens de bevalling, wanneer er sprake is van een moeilijke bevalling of wanneer de baby in een verkeerde positie ligt tijdens de bevalling.

Symptomen van een slap armpje na de geboorte

De symptomen van een slap armpje na de geboorte zijn vrij duidelijk. De baby kan de arm niet bewegen en de arm hangt slap langs het lichaam. De baby kan de hand niet openen of sluiten en de hand kan ook niet naar de mond worden gebracht. Dit kan leiden tot problemen bij het voeden van de baby en het verschonen van de luier.

Naast deze symptomen kan de baby ook pijn hebben in de arm en kan de baby huilen wanneer de arm wordt aangeraakt. Dit kan leiden tot slaapproblemen en een verhoogde prikkelbaarheid bij de baby.

Behandeling van een slap armpje na de geboorte

De behandeling van een slap armpje na de geboorte is afhankelijk van de ernst van de aandoening. In de meeste gevallen zal de aandoening vanzelf genezen binnen enkele maanden. De zenuwen zullen zichzelf herstellen en de baby zal geleidelijk aan weer controle krijgen over de arm en de hand.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om de baby te behandelen met fysiotherapie. Dit kan helpen om de spieren in de arm en de hand te versterken en de beweging te verbeteren. De fysiotherapeut zal oefeningen geven die de baby thuis kan doen en zal de voortgang van de behandeling nauwlettend volgen.

In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om de beschadigde zenuwen te herstellen. Dit wordt echter alleen gedaan als de aandoening ernstig is en niet vanzelf geneest.

Preventie van een slap armpje na de geboorte

Er zijn een aantal dingen die zwangere vrouwen kunnen doen om het risico op een slap armpje na de geboorte te verminderen. Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap gezond te eten en voldoende te bewegen. Dit kan helpen om de spieren en zenuwen van de baby te versterken en de bevalling gemakkelijker te maken.

Het is ook belangrijk om tijdens de bevalling goed op te letten en te zorgen voor een goede positie van de baby. Dit kan helpen om de druk op de zenuwen te verminderen en het risico op een slap armpje na de geboorte te verminderen.

Conclusie

Een slap armpje na de geboorte is een aandoening die voorkomt bij pasgeboren baby’s. Het wordt veroorzaakt door een beschadiging aan de zenuwen die de arm en de hand van de baby aansturen. De symptomen zijn duidelijk en de behandeling is afhankelijk van de ernst van de aandoening. In de meeste gevallen zal de aandoening vanzelf genezen binnen enkele maanden, maar in sommige gevallen kan fysiotherapie of een operatie nodig zijn. Zwangere vrouwen kunnen het risico op een slap armpje na de geboorte verminderen door gezond te eten, voldoende te bewegen en tijdens de bevalling goed op te letten.