Alles wat je moet weten over staar

Huisartsenposten

Staar

Staar is een veelvoorkomende oogaandoening die invloed kan hebben op je dagelijks leven. In deze blog bespreken we de symptomen, behandelingsopties en tips voor het leven met staar.

Wat is staar en hoe herken je het?

Staar, ook bekend als cataract, is een veelvoorkomende oogaandoening waarbij de normaal heldere lens van je oog troebel wordt. Dit leidt tot een verminderd zicht dat kan aanvoelen alsof je door een beslagen of bekraste bril kijkt. Het ontwikkelt zich meestal langzaam en kan uiteindelijk je dagelijkse activiteiten zoals lezen, autorijden en het herkennen van gezichten beïnvloeden. Maar hoe herken je nu precies de tekenen van staar?

Symptomen van staar

 • Verminderd zicht: Je merkt misschien dat je zicht geleidelijk minder scherp wordt.
 • Gevoeligheid voor licht: Felle lampen of zonlicht kunnen oncomfortabel zijn en je kunt last hebben van schitteringen of halo’s rondom lichtbronnen.
 • Kleuren lijken vervaagd: Het kan voorkomen dat kleuren minder levendig lijken en soms zelfs geelachtig.
 • Nachtzicht problemen: Je vindt het wellicht moeilijker om in het donker te zien, wat vooral ’s nachts autorijden bemoeilijkt.
 • Dubbelzien: In één oog dubbel zien kan een indicatie zijn van staar.
 • Verandering in brilsterkte: Een frequente verandering in de sterkte van je bril of contactlenzen kan een teken zijn dat je lens vertroebelt.

Diagnose en behandeling

Als je één of meerdere van deze symptomen herkent, is het verstandig om een afspraak te maken met een oogarts. Zij kunnen met een eenvoudig onderzoek vaststellen of je staar hebt. In de beginfase kan een nieuwe bril of betere verlichting soms al helpen, maar als staar je dagelijks leven beïnvloedt, kan een operatie noodzakelijk zijn. Tijdens deze veelvoorkomende en veilige procedure wordt de troebele lens vervangen door een heldere kunstlens, waardoor je zicht aanzienlijk kan verbeteren.

Preventie

Hoewel staar vaak gerelateerd is aan het ouder worden, zijn er leefstijlkeuzes die het risico kunnen verminderen, zoals niet roken, het dragen van een zonnebril en een dieet rijk aan vitamines. Regelmatige oogonderzoeken zijn ook essentieel om oogaandoeningen, waaronder staar, vroegtijdig te detecteren. Het is ook belangrijk om alert te zijn op andere mogelijke symptomen die kunnen wijzen op verschillende aandoeningen, zoals een neusbloeding, en hiervoor tijdig medisch advies in te winnen.

Behandelingsopties voor staar: van operatie tot preventie

Staar, of cataract, kan je zicht aanzienlijk beïnvloeden, maar gelukkig zijn er meerdere behandelingsopties beschikbaar. De meest voorkomende en effectieve behandeling is een operatie, waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstlens. Deze ingreep is relatief veilig en wordt vaak uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Maar voordat je deze stap zet, zijn er preventieve maatregelen die je kunt nemen:

 • Vermijd langdurige blootstelling aan zonlicht en draag UV-beschermende zonnebrillen.
 • Stop met roken, aangezien dit het risico op staar kan verhogen.
 • Beheers andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes, die staar kunnen versnellen.
 • Eet een dieet rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C en E, die de gezondheid van je ogen kunnen ondersteunen.
 • Laat regelmatig je ogen controleren, vooral als je ouder bent dan 60 jaar.

Wanneer is een operatie nodig?

Als je merkt dat je dagelijkse activiteiten zoals lezen, autorijden of het herkennen van gezichten belemmerd worden door wazig zicht, kan een operatie de beste optie zijn. De beslissing voor een operatie hangt af van de mate waarin staar je leven beïnvloedt en wordt altijd in overleg met je oogarts genomen.

Leven met staar: tips voor dagelijkse aanpassingen en hulpmiddelen

Leven met staar kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpassingen en hulpmiddelen kun je je dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren. Hier zijn enkele praktische tips die je kunnen helpen:

Verlichting

 • Zorg voor voldoende heldere verlichting in huis, vooral op plekken waar je leest of gedetailleerd werk verricht.
 • Gebruik lampen met een verstelbare arm om het licht precies daar te richten waar je het nodig hebt.

Contrast en Kleuren

 • Gebruik contrasterende kleuren voor betere zichtbaarheid, zoals een donkere snijplank voor lichtgekleurd voedsel.
 • Plak gekleurde tape op de randen van traptreden om ze beter zichtbaar te maken.

Visuele Hulpmiddelen

 • Maak gebruik van vergrootglazen of elektronische hulpmiddelen voor het lezen van kleine lettertjes.
 • Overweeg een e-reader waarbij je de lettergrootte kunt aanpassen naar wens.

Veiligheid

 • Installeer handgrepen in de badkamer om het risico op uitglijden te verminderen.
 • Zorg dat je huis vrij is van losliggende spullen waarover je kunt struikelen.

Professioneel Advies

 • Laat je ogen regelmatig controleren en bespreek met je oogarts welke hulpmiddelen het meest geschikt zijn voor jouw situatie.

Belangrijke leesstof

Verdiep je verder in Staar met een aantal zorgvuldig geselecteerde links.

Plaats een reactie