Stijve elleboog

Een stijve elleboog is een aandoening waarbij de bewegingsvrijheid van de elleboog beperkt is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ontsteking, een blessure of een operatie. Een stijve elleboog kan erg vervelend zijn en kan het dagelijks leven behoorlijk belemmeren. In dit artikel lees je meer over de oorzaken, symptomen en behandeling van een stijve elleboog.

Oorzaken van een stijve elleboog

Een stijve elleboog kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder worden de meest voorkomende oorzaken besproken.

Ontsteking

Een ontsteking van de elleboog kan leiden tot een stijve elleboog. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een tenniselleboog of een golferselleboog. Bij een tenniselleboog is er sprake van een ontsteking van de pezen aan de buitenkant van de elleboog, terwijl bij een golferselleboog de pezen aan de binnenkant van de elleboog ontstoken zijn. Een ontsteking kan ontstaan door overbelasting of door een verkeerde beweging.

Blessure

Een blessure aan de elleboog kan ook leiden tot een stijve elleboog. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een breuk of een verstuiking. Bij een breuk is er sprake van een scheur in het bot, terwijl bij een verstuiking de banden rondom de elleboog beschadigd zijn. Een blessure kan ontstaan door een val of een ongeluk.

Operatie

Een operatie aan de elleboog kan ook leiden tot een stijve elleboog. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na een operatie aan de pezen of na een operatie aan het gewricht. Een operatie kan nodig zijn bij ernstige blessures of bij aandoeningen zoals artrose.

Symptomen van een stijve elleboog

Een stijve elleboog kan verschillende symptomen veroorzaken. Hieronder worden de meest voorkomende symptomen besproken.

Beperkte bewegingsvrijheid

Een stijve elleboog zorgt voor een beperkte bewegingsvrijheid. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om de arm te strekken of te buigen. Dit kan het dagelijks leven behoorlijk belemmeren.

Pijn

Een stijve elleboog kan ook pijn veroorzaken. De pijn kan variëren van lichte pijn tot hevige pijn. De pijn kan constant aanwezig zijn of alleen optreden bij bepaalde bewegingen.

Zwelling

Een stijve elleboog kan ook leiden tot zwelling. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een ontsteking of een blessure. De zwelling kan zorgen voor een beperkte bewegingsvrijheid en kan pijnlijk zijn.

Behandeling van een stijve elleboog

Een stijve elleboog kan op verschillende manieren behandeld worden. Hieronder worden de meest voorkomende behandelmogelijkheden besproken.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen bij het herstellen van een stijve elleboog. Een fysiotherapeut kan oefeningen voorschrijven om de bewegingsvrijheid te verbeteren en de spieren rondom de elleboog te versterken. Ook kan een fysiotherapeut advies geven over hoe de elleboog belast kan worden tijdens het dagelijks leven.

Medicatie

Medicatie kan helpen bij het verminderen van de pijn en de ontsteking. Dit kan bijvoorbeeld pijnstillers of ontstekingsremmers zijn. Het is belangrijk om medicatie alleen te gebruiken op advies van een arts.

Operatie

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de stijve elleboog te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij ernstige blessures of bij aandoeningen zoals artrose. Tijdens de operatie kan de oorzaak van de stijve elleboog worden aangepakt, bijvoorbeeld door beschadigde pezen te herstellen of door het gewricht te vervangen.

Conclusie

Een stijve elleboog kan verschillende oorzaken hebben en kan erg vervelend zijn. Het kan de bewegingsvrijheid beperken en pijn veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende behandelmogelijkheden, zoals fysiotherapie, medicatie en operatie. Het is belangrijk om bij klachten aan de elleboog tijdig een arts te raadplegen om verdere complicaties te voorkomen.