Tennis- of golferselleboog

De tennis- of golferselleboog is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen in de onderarm. Het is een pijnlijke aandoening die vooral voorkomt bij mensen die veelvuldig dezelfde bewegingen maken, zoals tennissers en golfers. Maar ook mensen die veelvuldig computerwerk doen of zwaar werk verrichten, kunnen last krijgen van een tennis- of golferselleboog.

Wat is een tennis- of golferselleboog?

Een tennis- of golferselleboog is een aandoening waarbij de pezen en spieren die aanhechten aan de buiten- of binnenkant van de elleboog ontstoken raken. Bij een tenniselleboog zijn de pezen en spieren aan de buitenkant van de elleboog ontstoken, terwijl bij een golferselleboog de pezen en spieren aan de binnenkant van de elleboog ontstoken zijn.

De aandoening wordt veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen in de onderarm. Dit kan ontstaan door herhaaldelijke bewegingen, zoals het slaan van een tennisbal of golfbal, maar ook door zwaar werk of computerwerk waarbij de spieren en pezen in de onderarm veelvuldig worden gebruikt.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt een tennis- of golferselleboog?

Een tennis- of golferselleboog veroorzaakt pijn aan de buiten- of binnenkant van de elleboog. De pijn kan uitstralen naar de onderarm en de pols. Bij een tenniselleboog is de pijn vooral voelbaar bij het strekken van de pols en het buigen van de elleboog, terwijl bij een golferselleboog de pijn vooral voelbaar is bij het strekken van de elleboog en het buigen van de pols.

Naast pijn kan een tennis- of golferselleboog ook stijfheid en zwakte veroorzaken. Het kan moeilijk zijn om voorwerpen vast te houden of om bepaalde bewegingen te maken. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van tintelingen of gevoelloosheid in de hand en vingers.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor een tennis- of golferselleboog. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de aandoening en de oorzaak van de klachten.

Een veelgebruikte behandeling is rust. Door de spieren en pezen in de onderarm rust te geven, kan de ontsteking afnemen en kunnen de klachten verminderen. Het is belangrijk om de activiteiten die de klachten hebben veroorzaakt tijdelijk te vermijden of aan te passen.

Fysiotherapie kan ook helpen bij het verminderen van de klachten. Een fysiotherapeut kan oefeningen voorschrijven om de spieren en pezen in de onderarm te versterken en te rekken. Daarnaast kan een fysiotherapeut ook advies geven over het aanpassen van de activiteiten om verdere overbelasting te voorkomen.

In sommige gevallen kan een injectie met corticosteroïden worden gegeven om de ontsteking te verminderen. Dit kan tijdelijk verlichting bieden, maar het is geen oplossing voor de lange termijn.

Als de klachten aanhouden en niet verminderen met rust, fysiotherapie of injecties, kan een operatie worden overwogen. Bij een operatie wordt de ontstoken pees losgemaakt van de elleboog en wordt het beschadigde weefsel verwijderd. Dit kan de klachten verminderen en de functie van de elleboog verbeteren.

Conclusie

Een tennis- of golferselleboog is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen in de onderarm. Het veroorzaakt pijn aan de buiten- of binnenkant van de elleboog en kan stijfheid en zwakte veroorzaken. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, waaronder rust, fysiotherapie, injecties en operatie. Het is belangrijk om de activiteiten die de klachten hebben veroorzaakt tijdelijk te vermijden of aan te passen om verdere overbelasting te voorkomen.