Tenniselleboog: oorzaken, symptomen en behandeling

Een tenniselleboog is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen in de onderarm en elleboog. Hoewel de naam anders doet vermoeden, kan deze aandoening ook voorkomen bij mensen die geen tennis spelen. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandeling van een tenniselleboog.

Oorzaken van een tenniselleboog

Een tenniselleboog ontstaat door overbelasting van de spieren en pezen in de onderarm en elleboog. Dit kan gebeuren door herhaalde bewegingen van de arm en pols, zoals bij het spelen van tennis, maar ook bij andere activiteiten zoals schilderen, tuinieren of computerwerk. De overbelasting zorgt voor kleine scheurtjes in de pezen die de spieren aan de elleboog verbinden. Dit kan leiden tot ontsteking en pijn.

Andere factoren die bijdragen aan het ontstaan van een tenniselleboog zijn:

 • Leeftijd: de aandoening komt vaker voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar oud
 • Geslacht: mannen hebben vaker last van een tenniselleboog dan vrouwen
 • Overgewicht: overgewicht kan de belasting op de elleboog verhogen
 • Verkeerde techniek: bij tennis kan een verkeerde techniek leiden tot overbelasting van de elleboog

Symptomen van een tenniselleboog

De belangrijkste symptomen van een tenniselleboog zijn pijn en stijfheid aan de buitenkant van de elleboog. De pijn kan uitstralen naar de onderarm en pols. De klachten worden meestal erger bij het uitvoeren van activiteiten waarbij de elleboog en onderarm worden belast, zoals het tillen van zware voorwerpen of het draaien van de pols. Ook kan de pijn verergeren bij het strekken van de pols of het buigen van de elleboog.

Andere symptomen van een tenniselleboog zijn:

 • Een zwak gevoel in de onderarm
 • Tintelende of gevoelloze vingers
 • Een knappend of krakend geluid bij het bewegen van de elleboog

Behandeling van een tenniselleboog

De behandeling van een tenniselleboog bestaat uit rust, pijnbestrijding en oefeningen om de spieren en pezen te versterken. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten binnen enkele weken tot maanden vanzelf. Hieronder bespreken we de verschillende behandelmogelijkheden.

Rust

De eerste stap bij de behandeling van een tenniselleboog is rust. Dit betekent dat de activiteiten die de klachten veroorzaken tijdelijk moeten worden gestaakt. Dit kan betekenen dat er een tijdje niet getennist kan worden, of dat er tijdelijk minder computerwerk wordt verricht. Het is belangrijk om de elleboog niet te veel te belasten, om verdere schade te voorkomen.

Pijnbestrijding

Om de pijn te verminderen kunnen pijnstillers worden gebruikt, zoals paracetamol of ibuprofen. Ook kan een icepack op de elleboog worden gelegd om de pijn te verminderen. Het is belangrijk om de icepack niet langer dan 20 minuten per keer te gebruiken, om bevriezing van de huid te voorkomen.

Oefeningen

Om de spieren en pezen te versterken en de elleboog weer soepel te maken, kunnen oefeningen worden gedaan. Dit kan onder begeleiding van een fysiotherapeut, maar ook thuis worden gedaan. Enkele voorbeelden van oefeningen zijn:

 • Rekoefeningen voor de onderarm en pols
 • Oefeningen met een weerstandsband om de spieren te versterken
 • Oefeningen om de gripkracht te verbeteren

Injecties

In sommige gevallen kan een injectie met corticosteroïden worden gegeven om de ontsteking te verminderen. Dit kan tijdelijk verlichting bieden, maar het is geen oplossing voor de lange termijn. Bovendien kan het gebruik van corticosteroïden bijwerkingen hebben, zoals verzwakking van de pezen.

Operatie

In zeldzame gevallen kan een operatie worden overwogen als andere behandelingen niet helpen. Bij de operatie wordt het beschadigde weefsel rondom de elleboog verwijderd. Dit kan leiden tot vermindering van de klachten, maar het herstel kan lang duren.

Preventie van een tenniselleboog

Om een tenniselleboog te voorkomen is het belangrijk om de elleboog niet te veel te belasten. Dit kan worden gedaan door:

 • De juiste techniek te gebruiken bij het uitvoeren van activiteiten
 • Regelmatig pauzes te nemen bij computerwerk of andere activiteiten waarbij de elleboog wordt belast
 • De spieren en pezen rondom de elleboog regelmatig te rekken en te versterken

Conclusie

Een tenniselleboog is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen in de onderarm en elleboog. De belangrijkste symptomen zijn pijn en stijfheid aan de buitenkant van de elleboog. De behandeling bestaat uit rust, pijnbestrijding en oefeningen om de spieren en pezen te versterken. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten binnen enkele weken tot maanden vanzelf. Om een tenniselleboog te voorkomen is het belangrijk om de elleboog niet te veel te belasten en de spieren en pezen regelmatig te rekken en te versterken.