Alles wat je moet weten over uveïtis (inwendige oogontstekingen)

Huisartsenposten

Uveïtis (inwendige oogontstekingen)

Uveïtis, ook wel bekend als inwendige oogontstekingen, is een aandoening die verschillende vormen kan aannemen en diverse symptomen kan veroorzaken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat uveïtis precies is en hoe je het kunt herkennen.

Wat is uveïtis en hoe herken je het?

Heb je ooit gehoord van uveïtis? Dit is een term die verwijst naar een groep ontstekingsziekten die de uvea treffen, het middelste deel van je oog dat bestaat uit de iris, het ciliair lichaam en het vaatvlies. Uveïtis kan leiden tot verminderd zicht of zelfs blijvende schade aan je oog, dus het is belangrijk om de symptomen te herkennen en snel te handelen.

Herkenning van Uveïtis

De symptomen van uveïtis kunnen plotseling optreden of zich geleidelijk ontwikkelen. Let op de volgende tekenen:

 • Rode ogen: Een van de meest zichtbare tekenen is een roodheid van het oog, die niet te verwarren is met de tijdelijke roodheid die bijvoorbeeld door vermoeidheid kan ontstaan.
 • Pijn: Je kunt een doffe of kloppende pijn in en rond het oog ervaren, die verergert bij het focussen op voorwerpen.
 • Lichtgevoeligheid: Een verhoogde gevoeligheid voor licht, ook wel fotofobie genoemd, kan een indicatie zijn van uveïtis.
 • Wazig zien: Onscherp zicht of een verminderde gezichtsscherpte kan wijzen op ontsteking in het oog.
 • Zwevende deeltjes: Het zien van zwevende vlekjes of draadjes, bekend als floaters, kan ook een symptoom zijn.
 • Tranenvloed: Overmatig tranen of irritatie kan optreden als reactie op de ontsteking.

Deze symptomen kunnen wijzen op verschillende vormen van uveïtis, zoals anterieure, intermediaire, posterieure of panuveïtis, afhankelijk van welk deel van de uvea is aangetast. Het is cruciaal om bij het opmerken van deze symptomen direct een oogarts te raadplegen. Vroege detectie en behandeling zijn essentieel om complicaties zoals glaucoom, cataract of zelfs permanent verlies van het gezichtsvermogen te voorkomen. Een tijdige diagnose en een passende behandeling kunnen de ontsteking onder controle houden en je zicht beschermen. Voor meer informatie over gerelateerde symptomen, bekijk de informatie over aspecifieke lage rugklachten.

De verschillende vormen van uveïtis uitgelicht

Heb je ooit gehoord van uveïtis? Dit is een ontsteking van de uvea, het middelste laagje van de oogwand, en kan leiden tot ernstige oogproblemen als het niet tijdig wordt behandeld. Uveïtis is niet één aandoening, maar een groep van ontstekingsziekten die verschillende delen van je oog kunnen aantasten. Laten we de verschillende vormen eens onder de loep nemen.

Anterieure uveïtis

Dit is de meest voorkomende vorm en beïnvloedt het voorste deel van de uvea, voornamelijk de iris en het ciliaire lichaam. Symptomen kunnen zijn: pijn, roodheid, verminderd zicht en lichtgevoeligheid.

Intermediaire uveïtis

Deze vorm richt zich op het glasvocht, het geleiachtige deel tussen de lens en het netvlies. Het kan zwevende deeltjes in je zicht veroorzaken, bekend als floaters, en wazig zien.

Posterieure uveïtis

Hierbij is het achterste deel van de uvea, het choroid en het netvlies, ontstoken. Dit kan leiden tot visuele veranderingen en soms tot verlies van gezichtsveld.

Panuveïtis

Wanneer alle delen van de uvea ontstoken zijn, spreken we van panuveïtis. Dit is een ernstige vorm die alle eerder genoemde symptomen kan omvatten en kan resulteren in aanzienlijke schade aan het oog.

 • Behandeling is afhankelijk van de vorm en ernst van uveïtis.
 • Medicatie zoals corticosteroïden wordt vaak gebruikt om de ontsteking te verminderen.
 • Regelmatige controle door een oogarts is essentieel om complicaties te voorkomen.

Herken je symptomen of heb je zorgen over je ooggezondheid? Aarzel dan niet om een specialist te raadplegen. Vroegtijdige diagnose en behandeling zijn cruciaal voor het behoud van je zicht.

Verrijkende links

Voor meer inzicht in Uveïtis (inwendige oogontstekingen), bekijk deze handige links.

Behandelingsstrategieën voor inwendige oogontstekingen

Wanneer je te maken krijgt met inwendige oogontstekingen, ook wel uveïtis genoemd, is het belangrijk om snel en adequaat te handelen. Deze ontstekingen kunnen verschillende delen van het oog aantasten, zoals de iris, het vaatvlies of het netvlies. De behandeling is gericht op het verminderen van de ontsteking, het voorkomen van schade aan het oog en het behouden van het gezichtsvermogen. Hieronder vind je de meest voorkomende behandelingsstrategieën:

Medicamenteuze behandeling

 • Corticosteroïden: Deze worden vaak voorgeschreven om de ontsteking te verminderen. Ze kunnen oraal, topisch, injecteerbaar of via implantaten toegediend worden.
 • Immunosuppressiva: Bij ernstige of chronische uveïtis kunnen medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken nodig zijn om ontstekingen te beheersen.
 • Biologische middelen: Voor bepaalde vormen van uveïtis kunnen biologische geneesmiddelen zoals TNF-alfa remmers effectief zijn.

Niet-medicamenteuze behandeling

 • Lasertherapie: Bij complicaties zoals secundaire glaucoom kan lasertherapie ingezet worden.
 • Cryotherapie: Deze methode kan gebruikt worden om ontstekingshaarden in het oog te behandelen.

Chirurgische ingrepen

 • Vitrectomie: In gevallen waarbij het glasvocht sterk is aangetast, kan een vitrectomie noodzakelijk zijn.
 • Cataractchirurgie: Langdurige uveïtis kan leiden tot staar, waarbij een operatie nodig kan zijn om het zicht te herstellen.

Elke behandeling vereist nauwgezette opvolging door een oogarts om de effectiviteit te beoordelen en bijwerkingen te monitoren. Het is cruciaal om bij de eerste tekenen van een inwendige oogontsteking direct medisch advies in te winnen.

Leven met uveïtis: tips en adviezen voor patiënten

Leven met uveïtis kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en ondersteuning kun je de kwaliteit van je leven aanzienlijk verbeteren. Het is belangrijk om te begrijpen dat uveïtis een ontsteking van het oog is, die zorgvuldig beheer vereist om complicaties te voorkomen. Hier zijn enkele praktische tips en adviezen die je kunnen helpen bij het omgaan met deze aandoening:

Medicatie en Behandeling

 • Volg strikt het medicatieplan op dat je oogarts heeft voorgeschreven.
 • Let op bijwerkingen en meld deze onmiddellijk aan je arts.
 • Overweeg een second opinion als je twijfelt over je behandelplan.

Levensstijl Aanpassingen

 • Bescherm je ogen tegen UV-licht met een zonnebril.
 • Voorkom oogvermoeidheid door regelmatig pauzes te nemen bij schermwerk.
 • Beperk roken en alcohol, aangezien deze factoren ontstekingen kunnen verergeren.

Dieet en Voeding

 • Integreer voedingsmiddelen rijk aan omega-3 vetzuren en antioxidanten in je dieet.
 • Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken.

Ondersteuning en Omgaan met Stress

 • Zoek steun bij lotgenoten of steungroepen.
 • Ontwikkel stressmanagementtechnieken zoals meditatie of yoga.

Regelmatige Controles

 • Plan regelmatige bezoeken aan je oogarts voor controle.
 • Houd een logboek bij van je symptomen en veranderingen in je zicht.

Door deze tips te volgen, kun je actief bijdragen aan het beheersen van uveïtis en het verminderen van de impact ervan op je dagelijks leven. Onthoud dat een proactieve houding en goede communicatie met je zorgverleners essentieel zijn voor een effectieve behandeling en management van uveïtis.

Plaats een reactie