Versleten AC-gewricht: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Het AC-gewricht bevindt zich tussen het sleutelbeen en het schouderblad en is verantwoordelijk voor de beweging van de arm. Wanneer dit gewricht versleten raakt, kan dit leiden tot pijn en beperkingen in de beweging van de arm. In dit artikel bespreken we wat een versleten AC-gewricht is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is een versleten AC-gewricht?

Een versleten AC-gewricht wordt ook wel AC-artrose genoemd. Dit is een aandoening waarbij het kraakbeen in het AC-gewricht is beschadigd of versleten. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de botten soepel langs elkaar kunnen bewegen en beschermt ze tegen slijtage. Wanneer het kraakbeen in het AC-gewricht beschadigd is, kan dit leiden tot pijn en beperkingen in de beweging van de arm.

Er zijn verschillende oorzaken voor een versleten AC-gewricht. Een veelvoorkomende oorzaak is overbelasting van het gewricht, bijvoorbeeld door het uitvoeren van zware fysieke activiteiten of door herhaaldelijke bewegingen. Ook kan een val of een ongeluk leiden tot beschadiging van het kraakbeen in het AC-gewricht.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt een versleten AC-gewricht?

Een versleten AC-gewricht kan verschillende klachten en symptomen veroorzaken. De meest voorkomende klacht is pijn in de schouder, die kan uitstralen naar de nek en de arm. De pijn kan verergeren bij het bewegen van de arm of bij het tillen van zware voorwerpen. Ook kan er sprake zijn van een knarsend of krakend geluid bij het bewegen van de arm.

Daarnaast kan een versleten AC-gewricht leiden tot beperkingen in de beweging van de arm. Het kan moeilijk zijn om de arm omhoog te tillen of om de arm naar achteren te bewegen. Dit kan leiden tot problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals het aantrekken van kleding of het tillen van boodschappen.

Welke behandelmogelijkheden zijn er voor een versleten AC-gewricht?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor een versleten AC-gewricht. De behandeling hangt af van de ernst van de aandoening en de klachten die worden ervaren.

Een eerste stap in de behandeling van een versleten AC-gewricht is rust en het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren. Ook kan het dragen van een brace of een sling helpen om de arm te ondersteunen en de pijn te verminderen.

Als de klachten aanhouden, kan fysiotherapie worden ingezet. Een fysiotherapeut kan oefeningen voorschrijven om de spieren rondom het AC-gewricht te versterken en de bewegingsvrijheid te verbeteren. Ook kan een fysiotherapeut advies geven over het aanpassen van de dagelijkse activiteiten om verdere overbelasting van het gewricht te voorkomen.

In sommige gevallen kan een injectie met corticosteroïden worden gegeven om de pijn te verminderen. Corticosteroïden zijn ontstekingsremmende medicijnen die rechtstreeks in het gewricht worden geïnjecteerd.

Als de klachten aanhouden en de bewegingsvrijheid ernstig beperkt is, kan een operatie worden overwogen. Tijdens de operatie wordt het beschadigde kraakbeen verwijderd en wordt het gewricht schoongemaakt. Soms wordt er ook een prothese geplaatst om de bewegingsvrijheid te verbeteren.

Conclusie

Een versleten AC-gewricht kan leiden tot pijn en beperkingen in de beweging van de arm. De behandeling hangt af van de ernst van de aandoening en de klachten die worden ervaren. Rust, fysiotherapie en injecties met corticosteroïden kunnen helpen om de klachten te verminderen. Als de klachten aanhouden en de bewegingsvrijheid ernstig beperkt is, kan een operatie worden overwogen. Het is belangrijk om bij klachten tijdig een arts te raadplegen om verdere schade aan het gewricht te voorkomen.