Versleten schouder

Een versleten schouder is een aandoening waarbij het kraakbeen in het schoudergewricht is beschadigd of versleten. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid van de schouder. In dit artikel bespreken we wat een versleten schouder is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is een versleten schouder?

Een versleten schouder wordt ook wel schouderartrose genoemd. Het is een aandoening waarbij het kraakbeen in het schoudergewricht is beschadigd of versleten. Kraakbeen is een gladde, elastische laag die de uiteinden van de botten bedekt en ervoor zorgt dat deze soepel langs elkaar kunnen bewegen. Bij een versleten schouder wordt het kraakbeen dunner en kan het zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor komen de botten direct met elkaar in contact, wat pijn en stijfheid veroorzaakt.

Een versleten schouder kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door overbelasting van de schouder, bijvoorbeeld door zwaar werk of intensief sporten. Ook kan het ontstaan door een blessure aan de schouder, zoals een breuk of een ontwrichting. Daarnaast kan het ontstaan door ouderdom, waarbij het kraakbeen van nature dunner wordt.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt een versleten schouder?

Een versleten schouder kan verschillende klachten en symptomen veroorzaken. De meest voorkomende klacht is pijn in de schouder. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan zowel bij rust als bij beweging optreden. Ook kan de pijn uitstralen naar de nek, arm of hand.

Daarnaast kan een versleten schouder leiden tot stijfheid van de schouder. Dit kan het moeilijk maken om de arm op te tillen of te bewegen. Ook kan het leiden tot verminderde kracht in de arm en moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals aankleden of het huishouden doen.

In sommige gevallen kan een versleten schouder ook leiden tot een krakend of knarsend geluid bij beweging van de schouder. Dit wordt veroorzaakt doordat de botten direct met elkaar in contact komen.

Welke behandelmogelijkheden zijn er voor een versleten schouder?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor een versleten schouder. Welke behandeling het meest geschikt is, hangt af van de ernst van de aandoening en de klachten die worden ervaren.

Een eerste stap bij de behandeling van een versleten schouder is vaak rust en fysiotherapie. Door de schouder rust te geven en oefeningen te doen om de spieren te versterken, kan de pijn verminderen en de bewegingsvrijheid verbeteren.

Als dit niet voldoende helpt, kan medicatie worden voorgeschreven om de pijn te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld pijnstillers zijn, maar ook ontstekingsremmers.

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de schouder te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld een arthroscopie zijn, waarbij via kleine incisies in de schouder een camera en instrumenten worden ingebracht om het beschadigde kraakbeen te verwijderen. In ernstige gevallen kan een schouderprothese worden geplaatst, waarbij het beschadigde gewricht wordt vervangen door een kunstgewricht.

Conclusie

Een versleten schouder is een aandoening waarbij het kraakbeen in het schoudergewricht is beschadigd of versleten. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid van de schouder. De oorzaken van een versleten schouder kunnen verschillen, maar het kan onder andere ontstaan door overbelasting, een blessure of ouderdom. Behandelmogelijkheden zijn onder andere rust, fysiotherapie, medicatie en in sommige gevallen een operatie. Het is belangrijk om bij klachten aan de schouder tijdig een arts te raadplegen om verdere schade te voorkomen.