Vleesbomen (myomen)

Vleesbomen, ook wel myomen genoemd, zijn goedaardige gezwellen die ontstaan in de spierwand van de baarmoeder. Deze gezwellen kunnen variëren in grootte en aantal en komen vaak voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. In dit artikel zullen we bespreken wat vleesbomen zijn, welke klachten en symptomen ze veroorzaken en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat zijn vleesbomen?

Vleesbomen zijn goedaardige gezwellen die ontstaan in de spierwand van de baarmoeder. Ze worden ook wel myomen genoemd en komen vaak voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Vleesbomen kunnen variëren in grootte en aantal en kunnen zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de baarmoeder groeien.

De oorzaak van vleesbomen is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat hormonen een rol spelen bij de ontwikkeling ervan. Vleesbomen groeien namelijk onder invloed van oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon. Daarom komen vleesbomen vaak voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en kunnen ze tijdens de overgang afnemen in grootte.

Welke klachten en symptomen veroorzaken vleesbomen?

Vleesbomen kunnen verschillende klachten en symptomen veroorzaken, afhankelijk van de grootte en locatie van de gezwellen. Sommige vrouwen hebben helemaal geen klachten, terwijl anderen last hebben van:

– Hevige menstruatiebloedingen: vleesbomen kunnen ervoor zorgen dat de menstruatie heviger en langer duurt dan normaal.
– Pijnlijke menstruatie: sommige vrouwen hebben last van pijnlijke krampen tijdens de menstruatie als gevolg van vleesbomen.
– Pijn tijdens seks: vleesbomen kunnen ook pijn veroorzaken tijdens seksuele activiteit.
– Druk op de blaas of darmen: als vleesbomen groeien in de buurt van de blaas of darmen, kunnen ze druk uitoefenen en zorgen voor plas- of ontlastingsproblemen.
– Buikpijn of -zwelling: grote vleesbomen kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel of buikpijn.

Het is belangrijk om te weten dat vleesbomen meestal goedaardig zijn en geen kanker veroorzaken. Toch is het belangrijk om bij klachten contact op te nemen met een arts om de oorzaak te achterhalen.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor vleesbomen, afhankelijk van de grootte en locatie van de gezwellen en de klachten die ze veroorzaken. De behandeling kan variëren van medicatie tot een operatie.

– Medicatie: er zijn medicijnen beschikbaar die de groei van vleesbomen kunnen remmen of de menstruatiecyclus kunnen reguleren. Deze medicijnen kunnen echter bijwerkingen hebben en zijn niet geschikt voor alle vrouwen.
– Operatie: als de vleesbomen groot zijn of veel klachten veroorzaken, kan een operatie nodig zijn. Tijdens de operatie worden de vleesbomen verwijderd, maar soms kan ook de hele baarmoeder worden verwijderd. Dit wordt een hysterectomie genoemd en is een definitieve oplossing voor vleesbomen.
– Embolisatie: bij deze behandeling wordt de bloedtoevoer naar de vleesbomen afgesloten, waardoor ze afsterven. Deze behandeling wordt uitgevoerd door een radioloog en is minder ingrijpend dan een operatie.

Het is belangrijk om te weten dat vleesbomen niet altijd behandeld hoeven te worden. Als de vleesbomen klein zijn en geen klachten veroorzaken, kan er gekozen worden voor een afwachtend beleid. Het is wel belangrijk om regelmatig een controle te laten uitvoeren om de groei van de vleesbomen in de gaten te houden.

Conclusie

Vleesbomen, ook wel myomen genoemd, zijn goedaardige gezwellen die ontstaan in de spierwand van de baarmoeder. Ze komen vaak voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en kunnen verschillende klachten en symptomen veroorzaken, zoals hevige menstruatiebloedingen, pijn tijdens seks en buikpijn. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden beschikbaar, zoals medicatie, een operatie of embolisatie. Het is belangrijk om bij klachten contact op te nemen met een arts om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen.