Vulvair vestibulitis syndroom

Het Vulvair vestibulitis syndroom (VVS) is een aandoening die voornamelijk vrouwen treft. Het wordt gekenmerkt door pijn en gevoeligheid in het gebied rond de opening van de vagina, het vestibulum genaamd. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan het dagelijks leven van vrouwen aanzienlijk beïnvloeden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat VVS is, welke klachten en symptomen het veroorzaakt en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Wat is Vulvair vestibulitis syndroom?

VVS is een aandoening waarbij het vestibulum, het gebied rond de opening van de vagina, gevoelig en pijnlijk is. Dit kan leiden tot pijn tijdens seksuele activiteit, het inbrengen van tampons of zelfs bij het dragen van strakke kleding. De oorzaak van VVS is niet volledig bekend, maar het wordt verondersteld dat het te maken heeft met een ontsteking of irritatie van de zenuwen in het gebied.

VVS kan op elke leeftijd voorkomen, maar het komt het meest voor bij vrouwen tussen de 18 en 25 jaar oud. Het kan ook voorkomen bij vrouwen die in de menopauze zijn, maar dit is minder vaak het geval.

Welke klachten en symptomen veroorzaakt VVS?

De belangrijkste klacht bij VVS is pijn en gevoeligheid in het vestibulum. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan worden omschreven als een brandend, stekend of scherp gevoel. De pijn kan constant aanwezig zijn of alleen optreden bij aanraking of druk op het gebied.

Andere symptomen die kunnen optreden bij VVS zijn:

– Jeuk of irritatie in het gebied
– Roodheid of zwelling van het vestibulum
– Pijn tijdens seksuele activiteit
– Pijn bij het inbrengen van tampons
– Pijn bij het dragen van strakke kleding

Deze symptomen kunnen het dagelijks leven van vrouwen aanzienlijk beïnvloeden en kunnen leiden tot angst, depressie en verminderde kwaliteit van leven.

Welke behandelmogelijkheden zijn er voor VVS?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor VVS, afhankelijk van de ernst van de symptomen en de oorzaak van de aandoening. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende behandelingen besproken:

Lokale behandelingen

Lokale behandelingen zijn gericht op het verminderen van ontsteking en irritatie in het vestibulum. Dit kan worden bereikt door het gebruik van lokale verdovende middelen, zoals lidocaïne, of door het gebruik van corticosteroïden, die ontstekingsremmend werken. Deze behandelingen kunnen worden voorgeschreven door een arts en worden meestal aangebracht op het vestibulum met een applicator.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan worden gebruikt om de spieren in het bekkengebied te versterken en te ontspannen. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn en gevoeligheid in het vestibulum. Fysiotherapie kan ook worden gebruikt om de bekkenbodem te masseren en te ontspannen, wat kan helpen bij het verminderen van pijn tijdens seksuele activiteit.

Chirurgie

In sommige gevallen kan chirurgie worden gebruikt om VVS te behandelen. Dit kan worden gedaan door het verwijderen van het gevoelige weefsel in het vestibulum, wat bekend staat als een vestibulectomie. Deze procedure wordt meestal alleen uitgevoerd als andere behandelingen niet effectief zijn gebleken.

Psychologische behandelingen

Psychologische behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie, kunnen worden gebruikt om vrouwen te helpen omgaan met de pijn en gevoeligheid die gepaard gaan met VVS. Deze behandelingen kunnen ook helpen bij het verminderen van angst en depressie die vaak gepaard gaan met de aandoening.

Conclusie

Vulvair vestibulitis syndroom is een aandoening die pijn en gevoeligheid veroorzaakt in het gebied rond de opening van de vagina. Het kan het dagelijks leven van vrouwen aanzienlijk beïnvloeden en kan leiden tot angst, depressie en verminderde kwaliteit van leven. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden beschikbaar, waaronder lokale behandelingen, fysiotherapie, chirurgie en psychologische behandelingen. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als u symptomen van VVS ervaart, zodat u de juiste behandeling kunt krijgen en uw kwaliteit van leven kunt verbeteren.