Ziekte van De Quervain

De Ziekte van De Quervain is een aandoening die zich voordoet in de pezen van de duim. Het is een ontsteking van de pezen die de duim naar de pols bewegen. Deze aandoening komt vaak voor bij mensen die veel herhalende bewegingen maken met hun handen en polsen, zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van een computermuis of bij het spelen van een muziekinstrument. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de symptomen, oorzaken en behandelingen van de Ziekte van De Quervain.

Symptomen van de Ziekte van De Quervain

De Ziekte van De Quervain kan zich op verschillende manieren uiten. De meest voorkomende symptomen zijn pijn en zwelling aan de basis van de duim. Deze pijn kan uitstralen naar de onderarm en kan erger worden bij het bewegen van de duim en pols. Ook kan er sprake zijn van een knappend of krakend geluid bij het bewegen van de duim.

Daarnaast kan er sprake zijn van gevoelloosheid of tintelingen in de duim en vingers. Dit kan vooral voorkomen bij het vasthouden van voorwerpen of bij het maken van een vuist. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van krachtverlies in de duim.

Oorzaken van de Ziekte van De Quervain

De Ziekte van De Quervain wordt veroorzaakt door overbelasting van de pezen die de duim naar de pols bewegen. Dit kan ontstaan door herhaalde bewegingen van de duim en pols, zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van een computermuis of bij het spelen van een muziekinstrument. Ook kan het ontstaan door het tillen van zware voorwerpen of door het maken van ongebruikelijke bewegingen met de handen en polsen.

Daarnaast kan de Ziekte van De Quervain ook voorkomen bij zwangere vrouwen. Dit komt doordat tijdens de zwangerschap het lichaam meer vocht vasthoudt, waardoor er meer druk ontstaat op de pezen in de handen en polsen.

Behandeling van de Ziekte van De Quervain

De behandeling van de Ziekte van De Quervain is afhankelijk van de ernst van de aandoening. In de meeste gevallen kan de aandoening worden behandeld met rust, ijs en ontstekingsremmende medicijnen. Ook kan het dragen van een brace of spalk helpen om de pezen te ontlasten.

Als de klachten aanhouden, kan er worden gekozen voor een corticosteroïdinjectie. Dit is een injectie met ontstekingsremmende medicijnen die direct in de ontstoken pezen worden gespoten. Deze injectie kan de ontsteking verminderen en de pijn verlichten.

In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om de aandoening te behandelen. Tijdens deze operatie worden de ontstoken pezen losgemaakt van de omliggende weefsels, waardoor er meer ruimte ontstaat en de pezen minder belast worden.

Preventie van de Ziekte van De Quervain

Om de Ziekte van De Quervain te voorkomen, is het belangrijk om herhaalde bewegingen van de duim en pols te vermijden. Ook is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens werkzaamheden waarbij de handen en polsen veel worden gebruikt. Daarnaast kan het dragen van een brace of spalk helpen om de pezen te ontlasten.

Ook is het belangrijk om de handen en polsen regelmatig te strekken en te oefenen. Dit kan helpen om de spieren en pezen sterker te maken en de kans op overbelasting te verminderen.

Conclusie

De Ziekte van De Quervain is een aandoening die zich voordoet in de pezen van de duim. Het wordt veroorzaakt door overbelasting van de pezen en kan leiden tot pijn, zwelling en gevoelloosheid in de duim en vingers. De behandeling van de aandoening is afhankelijk van de ernst van de klachten en kan bestaan uit rust, ijs, ontstekingsremmende medicijnen, een brace of spalk en in zeldzame gevallen een operatie. Om de aandoening te voorkomen is het belangrijk om herhaalde bewegingen van de duim en pols te vermijden en regelmatig pauzes te nemen tijdens werkzaamheden waarbij de handen en polsen veel worden gebruikt.