Ziekte van Dupuytren

De Ziekte van Dupuytren is een aandoening die voornamelijk voorkomt bij mannen boven de 50 jaar. Het is een aandoening waarbij er knobbels en strengen ontstaan in de handpalm en vingers. Dit kan leiden tot het kromtrekken van de vingers en het beperken van de bewegingsvrijheid van de hand. De Ziekte van Dupuytren is vernoemd naar de Franse chirurg Guillaume Dupuytren, die de aandoening voor het eerst beschreef in 1831.

Oorzaken

De oorzaak van de Ziekte van Dupuytren is nog niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat het vaker voorkomt bij mensen met een Scandinavische of Keltische achtergrond en dat het vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Ook lijkt er een genetische component te zijn, aangezien de aandoening vaak in families voorkomt.

Symptomen

De Ziekte van Dupuytren begint meestal met het ontstaan van knobbels in de handpalm. Deze knobbels kunnen pijnlijk zijn, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Na verloop van tijd kunnen er strengen ontstaan die vanuit de handpalm naar de vingers lopen. Deze strengen kunnen ervoor zorgen dat de vingers krom gaan staan en dat de bewegingsvrijheid van de hand beperkt wordt. De ringvinger en pink zijn het meest vatbaar voor deze kromming, maar het kan ook voorkomen bij de andere vingers.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor de Ziekte van Dupuytren. Welke behandeling het meest geschikt is, hangt af van de ernst van de aandoening en de klachten die iemand heeft.

Afwachten

Bij milde vormen van de Ziekte van Dupuytren kan er gekozen worden om af te wachten en te kijken hoe de aandoening zich ontwikkelt. Dit kan vooral een optie zijn als de klachten nog niet heel ernstig zijn en de bewegingsvrijheid van de hand nog niet beperkt wordt.

Injecties

Er kunnen injecties gegeven worden om de knobbels en strengen te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld met corticosteroïden of met enzymen die de strengen afbreken. Deze behandeling kan de klachten verminderen en de bewegingsvrijheid van de hand verbeteren.

Operatie

Bij ernstige vormen van de Ziekte van Dupuytren kan er gekozen worden voor een operatie. Tijdens de operatie worden de knobbels en strengen verwijderd, waardoor de bewegingsvrijheid van de hand verbetert. Het nadeel van een operatie is dat het herstel lang kan duren en dat er kans is op complicaties.

Na de behandeling

Na de behandeling is het belangrijk om de hand goed te blijven bewegen om te voorkomen dat de aandoening terugkomt. Ook kan er fysiotherapie nodig zijn om de hand weer goed te laten functioneren.

Conclusie

De Ziekte van Dupuytren is een aandoening die voornamelijk voorkomt bij mannen boven de 50 jaar. Het is een aandoening waarbij er knobbels en strengen ontstaan in de handpalm en vingers. Dit kan leiden tot het kromtrekken van de vingers en het beperken van de bewegingsvrijheid van de hand. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor de Ziekte van Dupuytren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de klachten die iemand heeft. Het is belangrijk om de hand goed te blijven bewegen na de behandeling om te voorkomen dat de aandoening terugkomt.