Ziekte van Graves

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zijn eigen schildklier aanvalt en deze overactief wordt. Het immuunsysteem maakt dan abnormaal hoge niveaus van de schildklierstimulerende hormonen (TSH) aan. De schildklier gaat dan te snel werken, hetgeen allerlei klachten geeft. De oorzaak is nog onbekend, maar er zijn wel een aantal erfelijke factoren die een rol spelen. De ziekte van Graves is niet besmettelijk.

Wat is de schildklier?

De schildklier is een klier die in de hals zit en die een belangrijke rol speelt bij het reguleren van het metabolisme. Bij mensen met de ziekte van Graves produceert de schildklier te veel hormonen, wat leidt tot een verhoogd metabolisme.

De symptomen van de ziekte van Graves

De ziekte van Graves is een aandoening waarbij de schildklier overactief is. Dit kan leiden tot een verscheidenheid aan symptomen, waaronder gewichtsverlies of gewichtstoename, een verhoogde hartfrequentie, een toename van het zweetniveau, een verhoogde eetlust, een onregelmatige menstruatie, vermoeidheid, nervositeit, depressie, haaruitval, een opgezwollen hals, opgezwollen ogen en stemmingswisselingen. De behandeling bestaat meestal uit medicijnen om de symptomen te verlichten en eventueel een operatie om de schildklier te verwijderen. De ziekte komt het meeste voor bij vrouwen tussen de 20 en 40 jaar, maar toch kunnen mannen en kinderen deze ziekte ook krijgen. Ook kunnen vrouwen dit op alle leeftijden krijgen.

Is de ziekte van graves gevaarlijk?

Alhoewel de ziekte van Graves niet direct levensbedreigend is, kan het wel ernstige complicaties veroorzaken. De ziekte van Graves is een aandoening waarbij het lichaam te veel schildklierhormoon aanmaakt. Dit kan leiden tot hartritmestoornissen, vaatziekten, oogproblemen, botontkalking en andere gezondheidsproblemen. In sommige gevallen kan de ziekte van Graves ook leiden tot een toename van het risico op borstkanker of schildklierkanker.

Een onbalans van hormonen in het lichaam

De ziekte van Graves is een aandoening van de schildklier die wordt gekenmerkt door een onbalans in het lichaam van hormonen die door de schildklier worden gemaakt.

Een auto-immuunziekte

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het lichaam zijn eigen weefsels aanvalt. Gelukkig bestaan er behandelingen om de symptomen van de ziekte van Graves te verlichten, dus als je ermee wordt gediagnosticeerd, is het belangrijk om onmiddellijk met de behandeling te beginnen.

Kan je genezen van de ziekte van graves?

Er is geen definitieve genezing voor de ziekte van Graves, maar er zijn behandelingen die de symptomen kunnen verlichten en die de progressie van de ziekte kunnen vertragen. Sommige mensen met de ziekte van Graves hebben symptomatische aanvallen, die kunnen worden behandeld met medicijnen en andere aanpassingen. Anderen ontwikkelen ernstige complicaties, waaronder oogproblemen en hart- en vaatziekten, die chirurgie of andere behandelingen vereisen.

Het is belangrijk om de ziekte van Graves tijdig te diagnosticeren, want als deze niet wordt behandeld, kan het leiden tot ernstige complicaties, zoals hartritmestoornissen, schildklierkanker of een verhoogde kans op een beroerte.

Hoe oud kun je worden met de ziekte van Graves?

Mensen met de ziekte van Graves kunnen een normale levensverwachting hebben. Bij ongeveer de helft van de mensen met de ziekte van Graves gaat de ziekte na enkele jaren vanzelf weer over. Dit kan echter ook weer terugkomen. Soms is de ziekte echter ernstig en kan het leiden tot complicaties die fataal kunnen zijn.