Als je kindje aan het eten is en ineens het gezichtje vertrekt van ongemak, dan kan dat heel beangstigend zijn. Je kunt het misschien al voelen: de spanning in de lucht. Eten dat vastzit in de keel of slokdarm van een kind is een situatie die elke ouder vreest. Wat moet je doen? Hoe reageer je? In dit artikel gaan we dieper in op wat je kunt doen als je kind met zo’n situatie wordt geconfronteerd. We nemen je mee door de stappen die je kunt volgen, zodat je goed voorbereid bent.
Wat gebeurt er als eten vast komt te zitten?
Als het eten vastzit, kan dat verschillende symptomen veroorzaken. Je kindje kan gaan hoesten, zich benauwd voelen of zelfs beginnen te huilen. Soms zie je het gezichtje van je kind verkleuren of wordt het stil. Deze signalen zijn belangrijk om op te merken. Het lichaam geeft aan dat er iets niet klopt. Het is een reactie die je serieus moet nemen. Wat moet je doen als je deze signalen opmerkt?
Blijf kalm
De eerste stap is om zelf kalm te blijven. Het is heel normaal om in paniek te raken, maar je kindje heeft jouw geruststelling nodig. Praat zachtjes tegen je kind en laat hem of haar weten dat alles goed komt. Door jouw kalmte kan je kindje zich ook beter ontspannen.
Vraag je af wat er aan de hand is
Is het eten echt vast komen te zitten, of is er iets anders aan de hand? Observeer je kind goed. Hoest hij of zij? Probeer je kindje te laten hoesten. Dit kan helpen om het eten naar boven te krijgen. Moet je kindje echt moeite doen om te ademen? Dan is het tijd om snel te handelen.
Wanneer moet je hulp inschakelen?
Als je kindje niet kan ademen, of als hij of zij steeds gevoeliger lijkt te worden, bel dan onmiddellijk de hulpdiensten. Dit zijn enkele tekenen dat je snel moet handelen:
- Je kindje kan niet meer praten of huilen.
- Hij of zij heeft een blauwachtige huidkleur (cyanose).
- Je kindje probeert wanhopig te ademen.
- Er is geen hoestgeluid te horen.
Hoe je zelf kunt helpen
Als je kindje nog kan hoesten en ademen, dan zijn hier enkele stappen die je kunt volgen om te helpen:
Daarnaast is het goed om op de hoogte te zijn van andere mogelijke gezondheidsproblemen, zoals boezemfibrilleren, dat ook invloed kan hebben op het welzijn van je kindje.
Moedig aan om te hoesten
Moedig je kind aan om te hoesten. Dit kan helpen om het eten los te krijgen. Je kunt zeggen: “Hé, probeer maar goed te hoesten!” Soms helpt een slok water ook. Vraag je kindje of hij of zij wat water wil drinken. Dit kan helpen om het eten verder naar beneden te duwen.
VIDEO: Wat moet u doen als uw kind stikt?
De Heimlich-greep voor kinderen ouder dan één jaar
Als je kindje niet kan hoesten en het eten nog steeds vastzit, dan moet je de Heimlich-greep toepassen. Dit gaat als volgt:
- Ga achter je kindje staan.
- Omarm je kindje met je armen rond zijn of haar middel.
- Maak een vuist en plaats deze net boven de navel.
- Druk naar binnen en omhoog, met een snelle beweging.
- Herhaal dit tot het eten loskomt of tot je hulp krijgt.
Informatieve bronnen
Ontdek essentiële bronnen die we hebben verzameld over Wat te doen als eten vastzit in de keel van je kind?.
Bij kinderen jonger dan één jaar
Bij jonge kinderen, vooral baby’s, is de aanpak anders. Hier zijn de stappen:
- Leg de baby met de buik op je onderarm.
- Geef vijf klappen tussen de schouderbladen met de hiel van je hand.
- Als dat niet helpt, draai de baby dan om en geef vijf borstcompressies.
Wat te doen als het eten is losgekomen?
Als het eten is losgekomen, geef je kindje even de tijd om te herstellen. Het kan zijn dat hij of zij nog steeds bang of overstuur is. Troost je kind en geef hem of haar wat water of een rustige snack. Kijk goed naar de reacties van je kindje. Als er iets niet goed lijkt, neem dan contact op met je huisarts.
Preventie: hoe kun je dit soort situaties vermijden?
Hoewel je niet altijd kunt voorkomen dat je kindje zich verslikt, zijn er wel enkele tips die je kunt volgen om risico’s te minimaliseren:
- Snijd voedsel in kleine stukjes.
- Moedig je kindje aan om rustig te eten en te kauwen.
- Blijf altijd bij je kindje tijdens het eten.
- Vermijd kleverige of harde voedingsmiddelen die moeilijk te kauwen zijn.
Veelgestelde vragen
Wat moet ik doen als mijn kind zich blijft verslikken?
Als je merkt dat je kindje zich regelmatig verslikt, bespreek dit dan met je huisarts. Er kan iets aan de hand zijn dat verder onderzocht moet worden.
Wanneer moet ik de dokter bellen?
Bel de dokter als je kindje symptomen vertoont zoals aanhoudende hoest, moeite met ademen, of als je je zorgen maakt over zijn of haar gezondheid.
Hoe kan ik mijn kind leren veilig te eten?
Leer je kind om langzaam te eten, goed te kauwen en niet te praten met volle mond. Dit helpt om verslikken te voorkomen.
Wat zijn de eerste tekenen van verstikking?
De eerste tekenen zijn vaak hoesten, een rood of blauw gezichtje, en moeite met ademhalen. Let goed op deze signalen.
Is het normaal dat kinderen zich soms verslikken?
Ja, het is normaal dat jonge kinderen zich soms verslikken. Hun keels zijn nog klein en ze leren nog hoe ze moeten kauwen en slikken.